2014. április 23., szerda

Használt Canon EOS 400D teszt - vélemény



A japán gyártó 2006 nyarán mutatta be a Canon EOS 400D modelljét, amely a belépő szintű Canon EOS 350D-t volt hivatott leváltani. A Nikonhoz képest a Canon még nem tagolta annyira a modellpalettáját, így a Canon EOS 400D-t valahol a Nikon D40 és a Nikon D80 közé lehet pozicionálni.
A Canon EOS 400D egy 10,1 megapixeles APS-C méretű CMOS érzékelőt kapott, amely mérsékelt, de határozott előrelépés az elődhöz képest. Az érzékenységet ISO 100-1600 között lehetett állítani, sajnos még mindig csak 1 Fé lépésekben. Ezt azért írom, mert a Canon EOS 30D esetében az érzékenységet 1/3 Fé lépésben lehet állítani, de sajnos ezt a tulajdonságot a lejjebb pozicionált Canon EOS 400D még nem kapta meg.
A Canon EOS 400D az elődhöz képest nagyobb érzékenységű, immár 9 pontos autofókuszt kapott, amelyeket a Canon EOS 20D-ben és a Canon EOS 30D-ben is megismerhettünk. A 35 mezős fénymérés lényegében nem változott.
A Canon EOS 400D-ben továbbra is egy DIGIC II képfeldolgozó processzor dolgozik, amely sem az elődben, sem ebben a modellben nincs igazán nagy kihívásnak kitéve, így nem volt indokolt a lecserélése.
A sorozatfelvétel sebessége nem nőtt – maradt 3 kép/másodperc, viszont a puffer jelentősen javult, hiszen 27 JPEG kép erejéig hagyhatjuk az ujjunkat az exponáló gombon.


Az elődökhöz képest hatalmas előrelépés, hogy a Canon EOS 400D integrált automatikus érzékelőtisztító funkciót kapott, amely segít abban, hogy az érzékelő mindig makulátlanul tiszta maradjon.
Látványos előrelépés, hogy a Canon EOS 400D a magasabban pozicionált vázak után megkapta a 230.000 pixeles 2,5 colos LCD kijelzőt, amely sokat dob a kinézetén, és persze sokkal praktikusabb, mint az előző kijelző. Ezzel párhuzamosan eltűnt a kijelző feletti (csúnya) státusz kijelző.
A Canon EOS 400D jelentős változtatáson esett át az elődökhöz képest, és véleményem szerint ez a gyártó első olyan belépő szintű váza, amely némi kompromisszummal ugyan, de megfelel még a mai igényeknek is, tehát érdemes őket keresni a használt piacon.
Használt Canon EOS 400D vásárlását azoknak ajánlom, akik ismerkednek a digitális tükörreflexes fényképezéssel, illetve azoknak is kiváló alternatíva lehet, akik a MILC, vagy komolyabb bridge gépüket szeretnék tükrös vázra cserélni.

2 megjegyzés:

  1. Azért ez az ostobaság netovábbja: "azoknak is kiváló alternatíva lehet, akik a MILC, vagy komolyabb bridge gépüket szeretnék tükrös vázra cserélni". Ki az aki MILC-et cserél DSLR-re??? Fordítva már rengetegen vannak. A MILC-ek képminőségben és használhatóságban messze túlmutatnak az alsó és középkategóriás DSLR-eken, sőt a legjobb MILC-ek elverik már a profi DSLR-eket is. A cikk 2014-es, én akkor cseréltem le a Canon DSLR szettemet Fuji MILC-re (X-T1). Életem egyik legjobb döntése volt. Szóval óvatosan a részrehajló kijelentésekkel. Az EOS 400D belépőszintű gép. Annál szinte bármelyik MILC jobb. Ne cseréljétek le, ha jót akartok magatoknak. :-)

    VálaszTörlés
  2. Csak megjegyzem, hogy a Canon szettemben sok L-es objektív volt, többek közt 70-200/2.8L és ami nem L-es, az is a jobb fajta, pl. 17-55/2.8. Szóval nem a kitobjektíves képminőségekkel hasonlítottam össze az eredményt. Napfényben is sokkal jobb volt a MILC, de magas ISO-kon, kevés fényben egyszerűen köröket vert a DSLR-re...

    VálaszTörlés