2014. március 15., szombat

Canon adok veszek



Az utóbbi időkben egyre többen választják azt az utat, hogy új fényképezőgép, objektív, vagy vaku vásárlása helyett használt eszköz után próbálnak utánakeresni. Az általános apróhirdetési oldalak és az aukciós portálok nem szokták hozni a várt eredményt, ezért sokan megpróbálnak olyan fórumot keresni, ahol a dslr használók – jelen esetben a Canon dslr használók adják-veszik egymás között a felszereléseiket.
Az Indexnek van Canon adok veszek fóruma, ahol egyre szigorodó feltételekkel lehet adni-venni a portékákat. Itt fontos szabály, hogy az eladónak irányárat kell megadnia a portékája mellé, sőt most már az eszköz gyári számának egy részletét is kérik, hogy kiszorítsák a lopott eszközök árusítását a fórumról.
A különböző Canon eszközöknek – leginkább az egyes fényképezőgép típusoknak is van saját fóruma, de itt nem szeretik annyira az eladókat, itt inkább az adott felszerelés jellemzőiről, típushibáiról és erényeiről érdemes tájékozódni.
Az apróhirdetési portálok közül egyedül a Pixinfó az egyetlen olyan jelentős oldal, ahol specifikusan fotós felszereléseket lehet adni-venni, és itt van Canon topic, ahol jelentős közönség előtt lehet hirdetni a portékánkat, illetve mindig van annyi hirdetés, hogy mi magunk is szemezgethetünk a használt eszközök között.
Budapesten néhány üzlet is foglalkozik használt fotós eszközök adásvételével, viszont az a tapasztalatom, hogy ezek az üzletek nem fektetnek elég energiát a használt termékek forgalmazásába, ráadásul az ő nyereségüket is bele kell kalkulálni, mind az eladónak, mind a vevőnek az üzletbe.
Fontos, hogy ezek a helyek csupán felületet biztosítanak arra, hogy a kereslet találkozzon a kínálattal, ezért az eladó és a vevő közös felelőssége, hogy az adásvételkor úgy állapodjanak meg, hogy mindketten jól járjanak. Az eszközt annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik és fordítva, de egy kis tájékozódás, visszaolvasás után be lehet lőni a helyes irányárát egy felszerelésnek. Persze mint mindenhol, a Canon adok veszek fórumon is vannak olyan kotnyeleskedők, akik beleütik az orrukat más üzletébe, és minősítik az árakat, de őket a moderátorok próbálják visszafogni.
Használt Canon fényképezőgép, objektív és vaku – esetleg más fotós felszerelés (állvány, táska, szűrők, stb.) adásvételére tehát a fenti helyeket ajánlom. A blogom azért jött létre, hogy segítsen eligazodni a használt Canon felszerelések világában, hogy elsősorban a vásárláskor könnyebb legyen a választás.
A cikket készítette: Torzsa Lajos - esküvői fotós Gödöllő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése