2014. április 5., szombat

Használt Canon EF 50mm f/1.8 II teszt - vélemény

A  Canon EF 50mm f/1.8 II a japán gyártó egyik legolcsóbb optikája, a fix gyújtótávolságú üvegek között mindenképpen ennek a modellnek a legkedvezőbb az ára.
A legnagyobb gyártók igyekeznek kielégíteni azon amatőr fotósok igényeit, akik nem elégszenek meg a kit zoom optikák teljesítményével, ezért igyekeznek 1-2 olyan fix gyújtótávolságú optikát a piacra dobni, amelyek kiváló minőséget tudnak nyújtani versenyképes áron. A Canon modelljei közül a  Canon EF 50mm f/1.8 II és a Canon EF 40mm f/2.8 STM felel meg ezeknek a kritériumoknak, közülük pedig a Canon EF 50mm f/1.8 II-ről lesz szó.
Az optika felépítésén és összeszerelési minőségén látszik meg leginkább az olcsósága, hiszen egy nagyon könnyű kis műanyag tubusról beszélünk, amelynek lötyög a fókuszgyűrűje. Ebben a szegmensben persze senkinek ne legyenek illúziói, de furcsa belegondolni abba, hogy ez az üveg mennyit lépett hátra az elődjéhez képest.
Az autofókusz az optika másik gyenge tulajdonsága, igazából nem gyors, nem lassú, nem hangos, nem halk - összességében azt lehet mondani róla, hogy teszi a dolgát.


Ami miatt érdemes beszerezni egy  Canon EF 50mm f/1.8 II-t az a képminősége. Teljes rekesznyíláson ne várjunk tőle csodát, viszont 2.8, vagy attól szűkebb rekesznyíláson éles és kontrasztos képet ad, jól kontrollált kromatikus aberráció és vignettálás mellett. Sokan összeráncolhatják a szemöldöküket, és feltehetik a kérdést, hogy miért van szükség a több, mint 1 Fé értékű lerekeszelésre - őket azzal nyugtatnám, hogy 2.8-as rekesznyíláson, 50mm-es gyújtótávolságon nem sok optika teljesít ilyen jól - beleértve a profi zoom optikákat is.
Összességében elmondható, hogy a Canon EF 50mm f/1.8 II egy nagyon jó kis portré objektív, főleg croppos vázon kiválóan lehet használni portrézásra.
A Canon EF 50mm f/1.8 II jelentős szerepet tölt be a használt objektívek piacán, mert nagyon sokan adják-veszik ezt az üveget.
Használt Canon EF 50mm f/1.8 II beszerzését azoknak ajánlom, akik olcsón szeretnénk megvásárolni egy jól teljesítő kis portréobjektívet. A  Canon EF 50mm f/1.8 II nem tartja jól az árát, ezért újat talán nem is éri meg beszerezni, viszont a felépítés gyenge minősége miatt nem túl tartósak ezek az üvegek, ezért érdemes jól megválogatni a használt darabokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése