2014. április 4., péntek

Használt Canon EF 24-105mm f/4L IS USM teszt - vélemény

A japán gyártó 2005-ben mutatta be Canon EF 24-105mm f/4L IS USM objektívét, amellyel az igényes amatőr és a vékonyabb pénztárcájú profi fotósokat akarta megtalálni.
A fix f/4 fényerejű L minőségű zoom optikák megalkotással a gyártó azoknak a fotósoknak kedvezett, akik nem tudnak, vagy nem akarnak f/2.8-as fényerejű optikákkal fotózni, de ezzel együtt fontos nekik a minőség. Szerintem a fix f/4 fényerejű L minőségű zoom optikák valódi átmenetet jelentenek az amatőr és a profi objektívek között, versenyképes áruk még megfizethető azok számára is, akik nem hivatás szerűen fotóznak.
A Canon EF 24-105mm f/4L IS USM optika már kézben tartva is mutatja az L minőséget, a méretéből, a fogásából, na és persze a piros karikából máris láthatjuk, hogy nem egy amatőr optikáról beszélünk. Persze van benne bőven műanyag, de ez az új fejlesztésű optikáknál egyébként is természetes.
A Canon EF 24-105mm f/4L IS USM f/4 fényereje pont 1 Fé értékkel kevesebb, mint amit a legfényerősebb fix f/2.8 fényerejű optikák tudnak, viszont nagy általánosságban elmondható, hogy ott ahol a f/4 fényerő kevés, ott az f/2.8 fényerő sem mindig elegendő. A Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-ről elmondható, hogy már f/4 fényerőn szép éles és kontrasztos képeket készít, főleg a gyújtótávolság közép tartományában. F/5.6-os rekeszálláson már minden gyújtótávolságon jól teljesít az üveg.


Az optika gyújtótávolsága nagyon kompakt, a 4,5x átfogás a széles látószögtől egészen a portrétartományig lehetővé teszi, hogy kreatívan kihasználhassuk az adottságait. Persze ekkora átfogásnak ára van, a gyújtótávolság két végpontján a képi minőség hagy maga után kivetni valót, főleg a legszélesebb 24mm-es gyújtótávolságon jelentős kromatikus aberráció jelentkezik gyakorlatilag minden rekesznyíláson. A szűkebb gyújtótávolságokon a képi hibák rekeszeléssel jelentősen csökkenthetőek, 40-80mm között pedig f/4 rekesszel is kiváló minőséget kapunk.
A Canon EF 24-105mm f/4L IS USM fókusza az USM motornak köszönhetően gyors és pontos, még ellenfényben is ritkán téveszt, ebben a tulajdonságában gyakorlatilag nincs különbség a pro társaihoz képest. Az optika beépített képstabilizátorral rendelkezik, amely a gyakorlatban 1 Fé előnyt jelent.
Az optika nagy hátránya, hogy Full Frame vázon erősen vignettál, croppos vázon (főleg 1,6x szorzó mellett) viszont a legszélesebb látószöge is túl hosszú.
A Canon EF 24-105mm f/4L IS USM egy nagyon jó kis optika, amelynek a használatához meg kell kötni néhány kompromisszumot, de ha az árát az általa nyújtott szolgáltatásokkal vetjük össze, akkor nem fogunk csalódni.
Használt Canon EF 24-105mm f/4L IS USM beszerzését azoknak ajánlom, akik többre vágynak egy új kit, vagy utazózoomnál, és a croppos vázukhoz inkább egy használt minőségi alapzoomot szeretnének.
A cikket készítette: Torzsa Lajos - esküvői fotós Mátészalka.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése