2014. március 30., vasárnap

Használt Canon EOS 1D Mark II teszt - vélemény



A japán gyártó 2001-ben letette a névjegyét a professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépek között, mégpedig az akkor utolérhetetlen Canon EOS 1D-vel, amely majdnem 2,5 évig szolgálta a profi fotósokat, így 2004 szeptemberére időszerűvé vált a lecserélése. Az utód Canon EOS 1D Mark II ott folytatta, ahol az előd abbahagyta, gyakorlatilag annyi változást eszközöltek rajta, amennyit a kor akkoriban megkívánt.
A Canon EOS 1D a sebességéről volt híres, és ez nem változott a Canon EOS 1D Mark II esetében sem. Adott egy kisebb – 8,2 megapixel felbontású – APS-H méretű CMOS szenzor, amelynek a felbontását a nagyobb sebesség érdekében nem növelték meg túlságosan (az elődhöz képes majd így is kétszeres a felbontás, ugyanolyan sebesség mellett), így a Canon EOS 1D Mark II 8,5 kép/másodperc sorozatfelvétel sebességre volt képes 40 JPEG kép erejéig.
Jelentősen nőtt, illetve kompaktabb lett a Canon EOS 1D Mark II érzékenysége, hiszen ISO 50-3200-ig lehet rajta állítani az érzékenységet. Ekkora felbontás mellett, ilyen méretű szenzorral, illetve a DIGIC II processzorral a Canon EOS 1D Mark II hihetetlen jó képminőséget produkált, még akár ISO 1600-as érzékenységen is.


A Canon EOS 1D Mark II-ben maradt a 45 fókuszpontú élességállítás, a 21 zónás TTL fénymérés, de ezekben a szolgáltatásaiban annyira jó volt az elődje, hogy nem hiányoztak a nagyobb változtatások. A váz viszont 99%-os lefedettségű keresőt kapott, ami nagy előrelépést volt.
A Canon EOS 1D Mark II a CF kártya mellett SD kártyát is tudott kezelni, sőt akár mindkét típusú memóriakártyát lehetett kezelni egyszerre.
Néhány apróbb ráncelvarrással modernizálták a Canon EOS 1D Mark II-t - ilyen például a 2 colos 230000 pixeles LCD, vagy a súlycsökkentés, de az előddel sikerült olyan maradandót alkotni a gyártónak, hogy „csupán” annyi volt a dolguk, hogy a kitaposott ösvényen maradjanak.
A Canon EOS 1D Mark II nem tölt be jelentős szerepet a használt piacon, ráadásul a legújabb példányai is majd’ 10 évesek, mégis a megkímélt darabokra van némi kereslet.

Használt Canon EOS 1D Mark II beszerzését azoknak ajánlom, akik relatíve kevés pénzért szeretnének vásárolni egy szupergyors, és már elegendő felbontású képet készítő professzionális vázat. Mivel azonban munkagépekről beszélünk, amelyet a tulajdonosok általában nem kíméltek, mindenképpen kérjék ki egy szakszerviz tanácsát a vásárlás előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése