2014. március 22., szombat

Használt Canon EOS 10D teszt - vélemény



A japán gyártó 2003 februárjában jelentette be a Canon EOS 10D modelljét, amely a Canon EOS D60 modellt volt hivatott leváltani. Ekkora a Canon EOS 1D és a Canon EOS 1Ds személyében már piacra kerültek a márka zászlóshajói, így a Canon EOS 10D-re és az utódaira egyértelműen a haladó szintű jelzőt lehetett ráaggatni.
A Canon EOS 10D megjelenésére már nagyon nagy szükség volt, hiszen az elődök a Canon EOS D30 és a ránc felvarrott Canon EOS D60 szolgáltatásaikban, elsősorban a sebességükben nem tudták hozni a várt szintet.
A Canon EOS 10D új vázat kapott, mégpedig a filmes EOS-1 vázát, amely egy masszív magnézium öntetből készült, kielégítve ezzel a profi és a haladó fotósok igényeit.
A Canon EOS 10D egy 6,3 megapixeles CMOS érzékelőt kapott, amely ISO 100-3200 érzékenységgel bírt. Leszögezhető tehát, hogy ebben a szegmensben az elődhöz képest nem nőtt a felbontás, viszont az érzékenység és a képminőség számottevően javult.


A Canon EOS 10D DIGIC képfeldolgozó processzort kapott, amely előrelépést jelentett a képfeldolgozás sebessége, illetve a képminőség terén. A váz 3 kép/másodperces sorozatfelvételre volt képes, viszont ezt már 10 kép erejéig tudta végezni. Akkoriban ekkora felbontás, illetve adathalmaz mellett nagyon jó eredménynek számított.
A Canon EOS 10D az élességállítás terén is nagyot lépett előre, hiszen egy 7 pontos nagy felületű automatikus élességállítási rendszert kapott, amely már hozta a filmes időszakban megszokott élességállítási minőséget.
Minden más lényeges tekintetben – 95%-os lefedettségű kereső, CF memória kártya, 118.000 pixeles LCD kijelző, státusz kijelző, két vezérlőtárcsa – hozta a Canon EOS 10D az akkor elvárható minőségi szintet.
Mivel nem egy mai fényképezőgépről beszélünk, a Canon EOS 10D nem tölt be jelentős szerepet a digitális fényképezőgépek használt piacán. Használt Canon EOS 10D beszerzését azoknak javaslom, akik még tanulják a digitális tükörreflexes fényképezőgéppel való fotózást, és nem szeretnének sok pénzt felszerelésre költeni. Ezzel együtt azt gondolom, hogy egy pici ráfordítással érdemes inkább az utódok közül választani.
A cikket készítette: Torzsa Lajos - esküvői fotós Salgótarján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése