2014. március 31., hétfő

Használt Canon EOS 20D teszt - vélemény



A japán gyártó 2004 augusztusában jelentette be a haladó szintű Canon EOS 20D modelljét, amely a Canon EOS 10D-t váltotta le. Szükség volt a ráncfelvarrásra, hiszen a gyártó a belépő szintű Canon EOS 300D-vel a Canon EOS 10D ellenében konkurenciát teremtett a saját háza táján.
A Canon EOS 20D egy APS-C méretű 8,2 megapixeles CMOS érzékelőt kapott, amellyel csak egy picit lépett előre a Canon EOS 10D-hez képest, de ez a felbontás akkoriban minden igényt kielégített ebben a szegmensben. Az érzékelő érzékenysége nem nőtt, a váz ugyanúgy ISO 100-3200 közötti értékre állítható be.
Az élességállítás terén egy pici – nem túl jelentős előrelépés történt, a Canon EOS 20D 9 pontos TTL élességállítással dolgozott. A fénymérés nem változott, továbbra is 35 mezős fénymérést kapott a váz.
A váz 5 kép/másodperces sorozatfelvételt tudott, amely jelentős előrelépés a Canon EOS 10D 3 kép/másodperces sorozatfelvételéhez képest.


A jó képminőségért, a gyors képfeldolgozásért és a nagy sebességért a DIGIC II processzor felelt, amelyet már a Canon EOS 1D Mark II-ből is megismerhettünk.
Sok tekintetben a Canon EOS 20D nem fejlődött az elődjéhez képest – nem változott például az LCD kijelző, maradt a 95%-os lefedettségű kereső. Ugyanaz maradt a váz – de ez a forma megmarad az utód modelleken is – viszont a Canon EOS 20D sokkal könnyebb az elődjénél, miközben a jó fogási élmény megmaradt.
A Canon EOS 20D nem játszik jelentős szerepet a digitális tükörreflexes fényképezőgépek használt piacán, hiszen ez a váz nem egy mai darab, és mai szemmel nézve elavultak a szolgáltatásai.
Használt Canon EOS 20D beszerzését azoknak ajánlom, akik olcsón szeretnének hozzájutni egy dslr vázhoz. Azonban miután a legfiatalabb példányok is legalább 8 évesek, nehéz a használt piacon megkímélt, kevés expós darabokat találni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése